BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, March 10, 2011

saya budak baru belajar..

ape yg baru belajar??emm..sebenarnya saya sedang belajar tentang 'PENYUSUAN SUSU IBU' ...byk lagi ilmu yg perlu saya gali & pelajari...semoga hasrat saya utk menyusukan adik Atiqah sehingga 2 thn akan tercapai...

selepas melahirkan kakak farhanah, seawal hari ke-3 saya dah bg susu fm..memule mmg x nak bg tp mengenangkan susu saya yg x keluar2 & bb dah nangis2, saya bg la jugak susu fm tue..saya pulak jenis yg x byk susu..jadi kerana tiada 'ILMU' dlm bab nie saya pun terus bg kakak minum susu fm..huhu

untuk kali ini, semasa mengandung lg saya dah nekad nk bg SI pada adik...saya standby beli pam avent manual & storage botol siap2..malangnya, slps bersalin susu saya juga 'kurang'...saya standby jugak susu fm (S26-gold)...saya sentiase bg direct & pam utk memeriahkan hasil susu saya tp masih lg kecewa..dlm sehari saya bg susu fm 1-2 kali jea & selebihnya mmg adik 'ngempeng'...

macam2 yg saya mkn utk menambah susu seperti pil ASI, air rebusan longan kering, air tin longan & kurma, minum air lebih 3L sehari, mkn sayur2 & sup tp hasilnya masih sama..bile mula kerja, saya cube ambil set trial pack shaklee..saya tgk ade perubahan sikit..selalu kalu pam saya akan dpt 0.5-1 oz saya (1 sessi)..slps mkn bertambah skit 1-2 oz (1 sessi)...walaubagaimana pun saya masih lg terus berusaha agar hasil susu saya akan bertambah...insyaALLAH..

saya suka masuk forum KIM & baca blog ibu2 menyusu...byk ilmu yg saya dpt & bile tgk stok ibu2 lain, rase geram sgt..semua tue pembakar smgt saya...ape2 yg ibu2 KIM bgtau sebagai penambah susu, saya cube..contoh, cheese cake, cheese tart, kacang, soya, biskut kacang & mcm2 lg tp masih blum nmpk perubahan...jadual pam saya plak kat opis saya pam 3 kali (10am, 2pm, 4pm)..blk umah bg direct sblh & pam sebelah...pastue pam kul 11pm & 3am...jumlah hasil kat opis 4-5 oz...kat umah pun 4-5 oz...adik plak menyusu kat taska 4 kali x 4 oz..jd stok EBM saya sudah kurang @ lebih tepat lg habis...sedihnya hati..hari nie 1st time saya bekalkan susu fm kat taska..huhu..

saya bukan seperti org lain yg 'meriah susu' tp saya berazam nak bagi adik susu ibu jugak..pelan2 kayuh & semoga hasrat saya ini akan termakbul...insyaALLAH..



8 comments:

syayassir said...

alahai...
kesiannya kak arra...
akak dah ada rujuk pada mana2 kaunselor laktasi?
mungkin diorang boleh bantu...
kak ummi pun boleh...

Norazrani Maamin said...

kesian akak kan sya..huhu
blum lagi..ngah mencari2 gak kaunselor..k.ummi bleh ke?nanti tanye die lah..

tq sha..

Ibu Ilyanie(s) said...

mmg terbakar semangat tgk pengalaman org.. tp jgn terlalu mengharap pengalaman kita berBF akan sama ngan org..apa yg penting persediaanya AZAM, TEKAD, KEINGINAN, ILMU, DAN MIND SETTING.. :D. sy pun smpi sekarang masih belajar.. :D

ramizah said...

boleh ni kak..insyaAllah...kena ikut konsep... demand vs supply...try pam ikut jadual kalau tak busy...kerap kosongkan breast, insyaAllah ada hasilnya..good luck ye :)

mamaqaireen said...

yang penting kita kena ada ILMU, tahap KESABARAN YGN TINGGI & KUAT!!mmg bnyk sgt2 dugaan dan halang,kena kuat tau..kalau ada apa2 masalh tanya je..yg mana sy boleh bantu, sy akan bantu ^_^

Norazrani Maamin said...

time kasih kwn2..semangat & doa dr kwn2 buat saya lebih bersemangat..semoga misi saya ini akan berjaya...insyaAllah..

ibu adam said...

x pe ara, at least ko dah berusaha sungguh2 utk bg SI kt baby. drpd sesetengah ibu2 zaman skrg yg lg rs happy bile susu mula kering. semoga Allah beri lebih rezeki kt baby ko... amin...

Norazrani Maamin said...

tq afsa...byk lagi ilmu SI yg aku kene blaja..selagi termampu aku akan bagi SI kat anak aku..semoga doa2 kita akan dimakbulkan..amin